18. maj 2019

Hormonsko neravnovesje – novodobni vsakdan sodobne ženske


Vsaka ženska se v svojem življenju sreča s hormonskim neravnovesjem.  Depresija. Anksioznost. Možganska megla. Pridobivanje kilogramov. Se to dogaja tudi tebi?!

Od žensk se pričakuje, da vedno izgledamo le najboljše, nosimo ves čas nasmešek na obrazu, se super razumemo z vsemi okoli sebe, skrbimo za svojo družino, prijatelje, sodelavce. V vsej tej skrbi pa pozabljamo nase. Ko so enkrat pri hiši še otroci, je tega časa še manj. Kljub temu, da nas telo opozarja, ga zavračamo, ignoriramo, rinemo dalje, a slej kot prej, telo drago plača naše nenehno žrtvovanje za druge.
Holistični pristop na osebo gleda celostno, telesno in duševno. Da bi si lahko pomagali sami, si moramo vzeti čas ter se začeti opazovati, opazovati svoje rutine.  

Ponastavitev življenjskega stila z rutinami za samopomoč in protokoli z eteričnimi olji je način, s katerim si lahko pomagamo. Ker se med sabo razlikujemo, ni enotnega pravila načrta oz. načina, ki bi pomagal vsem, a dobre dnevne rutine in dnevna raba eteričnih olj, omogoča rešitve, ki jih iščemo vsi. 

Vir: https://www.shutterstock.com/search/rollercoaster
            
Hormoni so kemijski posredniki, ki se nenehno igrajo v našem telesu. Vplivajo na delovanje in uravnavanje temperature, srčnega ritma, sladkorja v krvi, plodnosti in vse do našega počutja in ritma spanja.  V kolikor je vse »pod kontrolo«, je naše telo v homeostazi. Ker gre za kompleksen preplet in soodvisnost sistemov, težko rečemo kateri hormon točno nam povzroča težave, ko se težave pojavijo. V kolikor si želimo pomagati, si moramo narediti načrt, ki je prilagojen našemu lastnemu telesu. Zavedati se moramo, da vse kar počnemo v življenju, nenehno vpliva na nihanje naših hormonov in naše telo zelo gara vsak dan, da nas ohranja v homeostazi.

Endokrini sistem (nadzorni sistem žlez z notranjim izločanjem) je sestavljen iz specializiranih žlez, ki so zadolžene za tvorbo in izločanje hormonov. Večina ljudi ve, da hormone proizvaja razmnoževalni sistem, vse prevečkrat pa pozabljamo na pomembno funkcijo, ki jo imajo trebušna slinavka, ščitnica in nadledvična žleza. Največji fokus bo v nadaljevanju na hormonih reproduktivnega sistema.


Toliko zaenkrat, naslednjič pa zopet toliko, da bo vsega ravno prav 😉.
 



Vir: SNYDER, M. (2019): The essential oils hormone solution. Reclaim your energy and focus and lose weight naturally. New York: Rodale Books.

 



Ni komentarjev:

Objavite komentar

👀 Zdravljica v kozarcu 👀

Bliža se 8. 2., ko Slovenci praznujemo svoj kulturni praznik. Ker ponekod poteka pouk na daljavo, drugod pa smo v šoli, danes z vami delim p...