15. maj 2019

Pranje sadja in zelenjave za brezskrbno uživanje

Sadje in zelenjava, ki jo vsak dan uživamo, je škropljena ali premazana z vsem mogočim (pesticidi, voski), kar je za naše telo obremenitev in povzročena škoda, ko le-to zaužijemo. Ker ljudje kupujemo "z očmi", bodo proizvajalci pred pakiranjem naredili vse, da nam ponudijo oz. prodajo lep videz v času nakupa.

Najbolj umazano sadje so jagode, grozdje, jabolka, nektarine, breskve, hruške, češnje. Od zelenjave se na vrh "umazancev" uvrščajo špinača, zelena in paradižnik.

Da škodljivih, nevidnih snovi ne zaužijemo, je pomembno, da sadje in zelenjavo dobro operemo. Žal danes voda ni več dovolj. Zelo enostaven in okolju prijazen način je pranje s kisom, nekateri dodajo še sodo bikarbono, ki stopijo pesticide in premaze.


Postopek je zelo preprost. 

1. Sadje in zelenjavo stresemo v poljubno veliko posodo. 
2. Nalijemo toliko vode, da pokrije vso sadje in zelenjavo.
3. Dodamo nekaj kapljic kisa (alkoholnega) in 1-3 kapljice eo limone* (odvisno od količine). Sama sem dodala 2k (so le bile jagode).
4. Narahlo premešamo, da se eterično olje in kis razporedita po celi posodi.
5. Pustimo 10 minut.
6. Vsebino posode stresemo na cedilo in ponovno speremo s tekočo vodo.

Sedaj je čas za brezskrbno uživanje s polno skledo čistega sadja in zelenjave! 😍

Dodajam še sliko, kaj vse priplava na površje vode, po 10 minutah namakanja  👇

 

* uporabljam eterična olja s terapevtskim učinkom dōTERRA, med katerimi so olja, ki so varna za interno uporabo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

👀 Zdravljica v kozarcu 👀

Bliža se 8. 2., ko Slovenci praznujemo svoj kulturni praznik. Ker ponekod poteka pouk na daljavo, drugod pa smo v šoli, danes z vami delim p...